Desember

Snø og frost har sine fordeler!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 4.desember 2010.


Snøfnugg

Kom vesle hvite snøfnugg og sett deg på min panne.
Fortell om alle stjernene som seiler over landet.
Kom velse hvite snøfnugg og hils på mine hender.
Fortell meg hvor du kommer fra og hvor din reise ender.
Kom alle hvite snøfnugg kom ned, kom ned på bakken,
så jeg får gitt min storebror en snøball midt i nakken!

~ Halfdan Rasmussen ~

Snø og frost har sine fordeler: snømenn, skispor, akebakker, og islykter – og litt hagefri!

Kulden kom tidlig i år, men vanligvis er desember den vintermåneden hvor vi kan vente den første harde frosten. En siste sjanse til å iverksette tiltak mot frostskader i hagen. Når temperaturen blir lav, gir snødekket vi har nå god isolasjon til plantene. Ved barfrost, kan du dekke plantene med bobleplast (busker, krukker etc.), granbar etc. Unngå å tråkke på plenen når gresset er frossent.

Kommer det store mengder våt og tung snø, bør du fjerne snøen fra busker og trær som lett brekker under den tunge vekten.

Rakk du ikke å så alle staudene (som trenger kuldeperiode for å spire) før frosten overrasket oss, kan du putte frøene i små plastpotter inne. Sett pottene ut på en beskyttet plass der de får snødekke. Nærmere våren kan pottene tas inn for spiring, eller du kan la pottene bli stående ute og la naturen ta seg av spiringen.

Så - mens vi stunder mot julen, kan litt fantasi og enkle midler bidra til det lille ekstra når det gjelder pynten både ute og inne.

Granbar, kongler og kubbelys er alt du trenger for å lage fine borddekorasjoner til jul. Se over julepynten fra i fjor – kanskje noe kan resirkuleres og brukes som dekormateriell. 

Edelgran, barlind, tuja og einer fungerer bra som ferskt dekormateriale (drysser ikke fullt så mye). Et fat som underlag kan være lurt, for å slippe kvae på duken eller bordet. Bruk store kubbelys og pass på at der er litt avstand mellom flammene og granbaret/dekormateriellet.

Er du tidlig ute med innkjøp av juletre, kan du lage en krans av grener du må fjerne. Bunt grenene sammen med ståltråd og pynt etter smak. Vips, så har du en lekker inngangsdør i julen. Enkelt...

Lag en islykt av to bøtter og vann ;) Du trenger to bøtter/boller av plast i forskjellig størrelser. Koker du vannet først, blir lyktene klare. Fyll litt vann i den største bøtten, mengde vann bestemmer størrelsen/høyden på lykten. Putt noe med litt vekt i den minste bøtten og sett den oppi den store. Sett bøttene i fryseren eller ut i kulden. Når det er frosset skyller du bøttene med litt varmt vann til isen løsner. Du kan pynte med kvister, bær eller blomster i vannet mellom bøttene før det fryses og du kan bruke konditorfarge for å få fargede islykter. Når juleblomstene er i ferd med å visne kan de resirkuleres til nytt liv i en islykt ;-) Hva med å bruke hjerteformede eller stjerneformede boller/former. Lekkert uansett!Andre Hagesysler i Desember


  • Rengjør fuglekassene.
  • Gi fuglene jordnøtter, frøboller og epler ;-)
  • Beskytt bartrærne i sterk kulde, vind eller sol - så blir ikke barnålene brune.
  • Kjøp en antifrys-pinne til dammen.
  • Ta inn vannplantene for vinteren (under 30 cm dyp)
  • Beskjær bløende trær
  • Be en ensom bekjent på besøk!

  Husk å ha mistelteinen på baklomma ;-) 

  GOD JUL!