November

En siste finpuss før vinteren!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 10.november 2010.

Finner du ikke hunden, så er det kanskje på tide å rake?

Hagestell så sent om høsten er å forberede hagen på vinteren. Unngå å gjøre ting som fører til ny spiring - med andre ord ikke gjødsle nå. Det er likevel nok å gjøre med vinteren rett rundt hjørnet.

En av de viktigste oppgavene er å rydde og rake løv. Pass på å samle opp sykt og skadet plantemateriale (soppangrep etc.) før du eventuelt legger det i komposten. Der er det kun friskt planteavfall som gjelder. Husk å legge annet avfall imellom lagene med løv i komposten.

Nå som det aller meste i kjøkkenhagen er høstet og blomsterbedene har visnet, kan du bedre jorden ved å spavende planterestene ned i jorden.

Kanskje du har lyst til å samle inn frø, fra noen sommerblomster eller stauder Frøene er modne til høsting når frøkapslene er tørre. Ta med en konvolutt ut og rist frøkapselen over den, slik at frøene drysser nedi. Store frø plukkes greit med fingrene og på valmuer kan du klippe av hele frøkapselen, med stilk, og sette den opp ned i konvolutten. La konvoluttene ligge i romtemperatur i et par uker. Så heller du frøene over i små, tette plast- eller papirposer og lagrer dem mørkt og kjølig over vinteren. Frøene holder i mange år, men nyere frø spirer lettere.

Det nærmer seg jul så hvorfor ikke plukke inn frøkapsler og annet dekorasjonsmateriale fra sommerens planter. Da har du litt til juledekorasjonen. Frøkapslene til valmuer er veldig fine, men det finnes egne blomsterblandinger du kan så og få fint dekormateriell. Kanskje noe å tenke på til neste år?  Samler du inn kongler, kan det hende at de åpner seg i varmen inne.

Ellers er vinteren er en glimrende periode til å planlegge hagen. Før hele hagen dekkes av snø, er det lurt å tegne en skisse over steder i hagen du har lyst til å gjøre endringer neste år – tegn inn trær, busker og planter. Ikke stol på hukommelsen, du har nok ikke lyst til å grave vekk snøen for å se etter om du husker riktig i januar! Har du fotoapparat er det lurt å ta fotografier av hagen – det hjelper deg med planleggingen.


Andre Hagesysler i November


 • Snøbrekk: Bind opp store planter, og pass på å riste av snøen på planter ute når snøen er tung og våt.
 • Den beste tiden for å plante unge frukttrær er midten av november. Bladene kan fjernes før trærne plantes
 • Skulptur"-busker som buksbom trenger regelmessig vanning.
 • Sto georginene og begoniaene fremdeles i full blomst i oktober, har du kanskje ikke tatt dem opp ennå. Det er på tide nå. Rist av jorden, fjern skadde deler og tørk dem. Når løkene og knollene har tørket, kan du pakke dem i gammelt avispapir, og oppbevare dem på et frostfritt sted.
 • Dekk alle stauder med et lag blader, kompost eller en blanding av kompost og torv.
 • Beskytt rododendron, asalea og hortensia mot kulden.
 • Hold jorden rundt de eviggrønne plantene fuktig. Glem ikke hekker som beholder bladene om vinteren!
 • Dekk til podingspunktet på rosene med halm eller en blanding av kompost og blader.
 • Bind sammen høyt prydgress og beskytt rotklumpen.
 • Rengjør krukker og plantekasser, og sett dem opp ned.
 • Tøm hageslangen for vann.
 • Steng kranen på utsiden.
 • Driv fram svibler og amaryllis til jul.


Husk å sette opp fuglebrettet!