August

Kom deg ut av hengekøya!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 5.september 2011.

Sommerfugl, sommerfugl,

      si hvor du bor.

   Bor der hvor alle

  små blomstene gror.

 

Sommerfugl, sommerfugl,

     hvor får du mat?

    Hver liten blomst

   gir meg mat i et fat.

 

Sommerfugl, sommerfugl,

    hvor flyr du hen?

      Vet ikke selv,

   kommer aldri igjen.


~ Thorbjørn Egner


Nå er det på tide å komme seg ut av hengekøya ;-) Bak oss ligger ferien, hagen er blitt forsømt og trenger litt omsorg. Hagelivet har for det meste bestått av observasjoner fra hengekøya, men nå er august her med nye utfordringer. August er måneden for høsting, og for å ta igjen alt det forsømte. På med hagehanskene!
Ferien er som sagt over for mange i august, men det betyr ikke at det er helt slutt på sommeren. Hagen står fortsatt i full blomst, og det er viktig med vedlikehold og stell før høsten kommer.
August er en god måned for å plante stauder, klippe hekken og anlegge eller fornye gressplenen. Det er en super tid for å plante, siden det er så vått ute og det kommer en del nedbør.
August er staudenes måned. De er i full blomst akkurat nå. Fjern de døde blomstene for å gi plass til flere. Stauder kan flyttes og plantes på nytt mellom august og oktober. Avblomstrede stauder kan graves opp, deles med kniv eller skarp spade og plantes på nytt med god planteavstand. Da får du flere planter som dekker et større område. Kutt dem ned til 10 cm over jorden etter at du har plantet dem på nytt.
Mange stauder kan formeres med stiklinger nå. Pass på at jorden holdes fuktig, og sett pottene i kaldbenk.
August er som sagt en fin måned å plante busker og trær. Planter du nå, vil røttene få tid til å etablere seg godt før vinterkulden setter inn.
Mange hekker skal ha sin årlige klipping nå hvis du ikke har klippet den i juli.
Pass på at hekken klippes smalere oppe enn nede, for å slippe lys til på de nederste grenene.
Tuja og andre nåletrær kan også klippes nå - pass på at du bare kutter i dette årets vekst når du klipper gran! Løvfellende hekker skal helst beskjæres i juli, men de kan stusses senere på høsten. Eviggrønne hekker bør beskjæres fra midten av august. Liguster bør også beskjæres nå, hvis det ikke allerede er gjort. Bladfellende og vintergrønne busker kan beskjæres i august.
Det passer fint å anlegge plen i august, enten du sår selv eller legger ferdigplen. Gjerne mot slutten av måneden. Da ikke det så varmt og tørt i været lenger, og den nysådde plenen vil ikke så lett tørke ut. Gressrøttene vil også få god tid til å etableres før vintersesongen..
Nylagt plen trenger jevn vanning og må ikke tørke ut - og i slutten av August kan det være mye regn kombinert med at den verste sommervarmen begynner å gi seg.
Mange sommerblomster og tidligblomstrende stauder kan du begynne å ta frø av nå. Det er ikke nok at planten er avblomstret, det tar tid før frøene er modne. Når kapslene er helt tørre er det tid for innsamling. Pass på å samle inn frø når frøkapslene akkurat har åpnet seg. Noen dager etter kan det være for sent, da er frøene spredt for alle vinder. Er det vanskelig å se hvor frøene sitter, kan du holde en papirpose under og riste frøkapselen i den, de fleste frø vil komme ut da. La frø tørke innendørs i 1-2 uker. Brukte konvolutter er glimrende når du trenger plass til tørking av frø. Oppbevar deretter frøene i små papir- eller plastposer ved ca. 5 °C. Husk å skrive navnet på planten utenpå, og gjerne datoen.

Andre Hagesysler i August


  • Det er mange gode tilbud på hagesentrene i august. Sensommeren kan være tiden for å gjøre gode plantekjøp.
  • Husk fortsatt vanningen i hagen, og at krukker og sommerblomster trenger gjødsel jevnlig for å holde seg fine utover høsten.
  • Frukttrær med mye frukt bør støttes opp under grenene.
  • Mot slutten av august er det lurt å la plen få en runde med gjødsel. Høstgjødsling hjelper plen å bygge seg opp mot vintersesongen. Ellers er det slutt på næringstilførselen. Nå skal gjødselsekker og flytende næring pakkes vekk så plantene får hvile. Plantene (busker, trær, roser og stauder) skal avmodnes, dvs. ha en hvileperiode før vinter og frost. Gjødsler du senere enn månedsskiftet juli/august risikerer du at plantene fortsetter å vokse. Ettårige planter kan gjødsles til frosten kommer.
  • Plenen har alltid godt av en omgang med gressriven nå og da. Det tilfører luft og oksygen til røttene, og gjør livet hardt for mosen.
  • Om det er huller i plenen, eller den ikke er like pen overalt, er det mulig å strø nye gressfrø på disse stedene.
  • Høstblomstrende løker bør ha blitt plantet nå.
  • Legg et lag med tekkingsmateriale rundt foten til rododendroner og asaleaer. Røttene deres vokser rett under jordoverflaten og kan derfor lett tørke ut.
  • Hvis du ikke er helt fornøyd med fargen til en blomst som står på et spesielt sted, kan du binde litt hyssing i samme farge som blomsten rundt planten. Når planten har sluttet å blomstre, vil tråden vise deg hvilken farge blomsten hadde, slik at du kan plante den på et mer egnet sted.
  • Hvis du ønsker å eksperimentere med dine egne planter, kan du ta noen stiklinger fra halvmodne skudd. Berberriss, buksbom, røsslyng og mure er enkle planter. Hvis du vil ha mer rododendron, bøyer du ned en ung gren og gir den et sår ved å vri den slik at den nesten brekker der den går ned i jorden. Dytt den ned i jorden, og legg en stein oppå den. Neste år kan du ta en ny stikling av moderplanten.
  • Fortsatt er det mye godt arbeid med å luke i grusganger, bed og kjøkkenhage. August er måneden der du må få kontoll på ugresset og rydde opp
  • Husk å knipe vekk blomster som er visnet på ettåringer for å sikre at flere blomster kommer.
  • Beskjæring av roser: Blomster skjæres vekk etter avblomstring. Pass på og kutt rett over knoppanlegg som vender utover og ikke innover i rosebusken. Blader som er skadet, hardt angrepet eller ødelagt, fjernes. Falske skudd må fjernes ved festet, skjær av med kniv inntil stammen under podestedet.
  • Gjenblomstrende (remonterende) roser skjæres tilbake for å sikre et senere flor.
  • Bladlus på rosene: Rosene bør følges nøye med, for bladlusa er hissig. Den formerer seg kjempefort, så pass på å spyle også undersiden av bladene med vann så du fjerner de bladlusa som gjemmer seg der. Blader som er hardt angrepet og ødelagt, fjernes.
  • Liljebiller: De små, knallrøde liljebillene må du ta knekken på hvis du vil ha liljene i fred! Fjern og knus.
  • Nedblomstret løk: Nå kan du flytte vår- og sommerblomstrende løk som har visnede blader og plante dem andre steder i hagen eller gi dem mer plass.
  • Liljer kan formeres ved at du planter bulbillene (de små løkene som vokser oppover stengelen) i potter, eller rett i jorden på 2-3 cm dybde der du vil de skal vokse. Bulbillene er modne når de mørkner i farge, og lett kan fjernes fra stengelen.
  • Ikke glem høstinnkjøp av løk! Skal du ha blomster til våren, skal løken i jorda nå i høst.
  • Plukk inn urter og heng opp til tørk innendørs på et luftig sted. Oppbevar de deretter i tette glass, helst mørke. Basilikum og kruspersille fryses. Urter er best før de setter blomster.
  • Tomatene skal ha mye og jevnt vann og næring - pass på at du binder opp / gir dem støtte.
  • Så hurtigvoksende grønnsaker som reddiker og plukksalat i nye omganger så du sikrer avling utover høsten. Hvis du liker vårløk, kan du så dem nå for tidlig plukking neste år.
  • Høst inn alt av grønnsaker, frukter og bær etter hvert som de modner.
  • Hold øye med komposten. Vend den etter hvert som du tilsetter nytt materiale. Pass på at den er fuktig nok hvis det blir mange soldager etter hverandre. Regner det lenge, dekk kaldkomposten til med bølgeblikk, presenning eller liknende.
  • Det er mye mugg i luften i august også. Hvis toppene på potetene begynner å gulne kutter du dem ned. Hvis du vil unngå soppsykdommer i knollene, er det lurt å grave dem opp innen et par uker. Husk å oppbevare dem kjølig.
  • De første tidlige eplene kan plukkes, men de varer ikke lenge. Har du en liten hjemmepresse, en saftpresse, kan du lage nydelig eplejuice.
  • Etter høsting kutter du bringebærstammene som har båret frukter, helt ned til jorden. Dette gjelder også bjørnebærene.
  • Plommer og kirsebær kan beskjæres hvis treet har vokst seg for stort, men vent til høstingen er over. Sett en støtte under de tunge grenene, men løft dem bare til en naturlig stilling, ellers knekker de lett ved støttepinnen.
  • Etter den første vinterbeskjæringen av frukttrærne dine, vil det komme masse rotskudd (små kvister som vokser rett opp) i mai og juni. Særlig der du har beskåret mye kan det dukke opp massevis av slike skudd. De tar opp mye vann og næringsstoffer som kunne gjort bedre nytte for seg andre steder. Nå passer det bra å fjerne disse rotskuddene.

  August er den siste sommermåneden og det er viktig å nyte de siste sommerdagene til det fulle!