Juli

Nyt hagens gleder!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 5.september 2011.Den ene dagen

Det er en sommerdag for lenge siden
som roper meg tilbake gjennom tiden.

Den ligger lukket bak en hekk av klunger
blant hestemaur og gule tiriltunger.

Den vasser brun og barbent i en fjære
og lukter gammel tang og nybredd tjære.

Den rasper grønne kart av solbærbusken
og flyr til himmels i den høye husken.

Den ligger fjetret og fortapt på magen
og sluker Ivanhoe i eplehagen.

Den slåss på tørre never med venninnen
som sender krokketkulene på pinnen.

Den er et nystekt brød på kjøkkenbordet
og slåmaskinens knepring over jordet.

All lyd og lukt og smak og farge kommer
fra denne dagen i min barndoms sommer.

Som endte med den lykkelige smaken
av nyslått kløver og av rene laken.

~Inger Hagerup~


Juli er måneden for å nyte hagens gleder. Kjøkkenhagen og jordbæråkeren gir full avling, og sommerblomstene står på sitt vakreste. Men selv på disse late sommerdager, er det ikke ferietid i hagen. Gresset gror, plantene klatrer opp etter veggene og ugresset spretter frem som aldri før.Juli er tiden for å stramme opp hagen, og har du tenkt til å holde deg hjemme er det nok av ting som krever din oppmerksomhet. 

 • Vanning, gjødsling og oppbinding er kanskje noe av det viktigste man gjør nå, for det er på denne tiden plantene vokser som mest.
 • Både planter og plen trenger næring. Gjødsle før du eventuelt drar på ferie, fordi i august, kan det være for sent å tilføre vekstene ekstra næring.

Og - husk å vanne! Det er det lett å glemme. Vann helst tidlig før solen har kommet opp, eller etter at solen er gått ned. Vann rikelig! Det er bedre med en skikkelig rotbløyte der jorden blir våt langt ned, enn stadige små vanninger der man bare får fuktet det øverste jordlaget. Røttene vil ved stadig småvanning vende seg oppover, og lettere tørke ut. 

I juli har mange av plantene vokst seg store og begynner å henge med hodet. Derfor kan det være aktuelt å binde dem opp så de ikke legger seg utover, eller brekker dersom det blir mye vind eller regn. Det kan gjøres ved å binde dem opp langs veggen eller sette pinner i bakken som de kan krype opp etter. Større busker kan støttes opp med å bygge en ramme rundt busken.

Allerede nå har flere av sommerblomstene nådd en foreløpig topp og begynner å skrante litt. De vil fortsette å blomstre dersom du er påpasselig med å knipe av de visne blomstene. Ellers gå de i frø og stjele næringen fra planten.

Blomstene i hagen har ulike vekstperioder. Mens noen så vidt har startet nærmer andre seg slutten, og kan gjerne erstattes med nye. Har du tenkt til å supplere med vekster, er juni en fin tid å kjøpe dem nå da du kan se mange av dem i full blomst på plantesentrene. Roser for eksempel, har sin mest presentable tid nå. Det er imidlertid viktig at nye blomster ikke settes ut rett før man reiser på ferie, fordi de ikke rekker å etablere et godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning.

Har du roser i hagen, kan også de med fordel knipes for avblomstrede blomster. I tillegg bør man også se etter om det har kommet lus på plantene. Som regel sitter de på nye knopper. Roser bør også vannes og gjødsles.

En grønn og fin gressplen er i hovedsak avhengig av to ting; gjødsling og klipping. Gresset gror med noen cm i løpet av uken - så skal du på en treukers ferie, må du regne med at gressplenen ser ut som en åkereng når du kommer hjem igjen. Da kan det være lurt å alliere seg med en god nabo som kan klippe plenen din et par ganger i løpet av ferien. Plenen bør klippes ofte men ikke for kort. Klipper man for kort tar det for mye av veksten til gresset og gjør det enklere for mose og ugress å komme til. La avkappet bli liggende på plenen etter klippingen dersom du klipper ofte, det vil bli kuttet opp i små biter og gå tilbake til jorden som organisk materiale. Alternativt kan avkappet samles og strøs i et tynt lag i blomsterbedene. Det vil hindre ugress i å vokse opp, samt bidra til at fuktigheten holder seg bedre i jorden.Ukruttet tar ikke sommerferie, og vil man holde tritt med ugresset er det bare ned på knærne å luke. For i juli vokser det så det knaker. Hvis ikke risikerer du en overgrodd hage - det er nå ugresset frør seg. Løvetann, Kløver, Groblad og annet ugress må lukes vekk. Det finnes imidlertid ugress som kan være nyttige. For eksempel samler vanlig liten hvitkløver nitrogenet, og er derfor verdifull å ha i plenen. Den er heller ikke så plagsom med sine hvite blomster hvis plenen klippes ofte nok. I disse late sommeruker kan det være fornuftig og ta seg en runde på plenen og fjerne ugress.

En vekst som sprer seg minst like fort som ugress, er lupiner. Den er visstnok svartelistet, fordi den er innvandrer til den norske floraen og truer de stedegne artene. Derfor bør alle som har lupiner i hagen, klippe av frøstammene før frøene begynner å spre seg.
Slik overlever plantene i krukker og kar i sommerferien


  Vann før du drar, men gjør det riktig. Så lenge du har potter med drenering er det bare å pøse på. Men er potta tett må du være forsiktig. Planter kan dø av for mye vann også. Det beste er å flytte plantene vekk fra sola. Planter overlever dobbelt så lenge i skygge. Finn et svalt og skyggefullt sted. Har du store potter som du ikke får flyttet, kan du sette opp et eller annet som gir skygge, Husk at en parasoll vil hindre regnvann å nå plantene. En fordel hvis det regner hver dag to uker i strekk og du har udrenerte potter - ellers absolutt en ulempe. Et lag tekkingsmateriale (gress eller kompost) reduserer fordamping av vann fra jorden.

  Andre tips som kan øke oddsene ytterligere:

  • Det rimeligste og enkleste alternativet for automatisk vanning er å stikke en brusflaske ned i jorden. Klipp av bunnen slik at du (eller en god nabo)enkelt kan etterfylle med vann.
  • Legg avispapir eller en matte i et kar og fyll det med vann til et passe nivå, så sørger avispapiret/matten for å trekke opp vann og forsyne plantene som plasseres på matten. Passer ikke til store urner.
  • Trekk en bomullstråd fra bøtta til hver potte. Bomullen har god sugeevne, så den vil trekke vann fra bøtta som så vil dryppe ned i potta. Det er selvsagt veldig begrenset mengde.
  • Disse rådene kan redde plantene en helg, men ikke særlig mye lenger hvis det er mye sol. Er du borte over tid bør du i tillegg få en god nabo til å komme innom en gang i uka eller så, for å vanne skikkelig.
  • Ellers er det både roboter og datastyrte duppeditter å få kjøpt som kan redde plantene i hele ferien!


  Andre Hagesysler i Juni


   • Selv om det meste kanskje har kommet i jorden, er det fortsatt mulig å plante nytt. Både sommerblomster og busker kan plantes.
   • Hvis det blir tørt i juli, må du vanne staudene.
   • Dammen har også behov for etterfylling. Vann fordamper raskt i løpet av sommermånedene. Etterfyll helst med regnvann.
   • Roser blir fort angrepet av meldugg, svarte flekker, rust og andre soppsykdommer. Jo tettere de står, jo mer sårbare er de. Husk å vanne godt. Det er til en viss grad forebyggende, og det forhindrer symptomene. Når rosene først er angrepet, er det for sent å gjøre noe med det.
   • Etter juli trenger ikke roser gjødsling. De nye skuddene må modnes før frosten setter inn, og hvis du gjødsler, fortsetter rosene å skyte skudd.
   • Lavendel og røsslyng bør beskjæres rett etter blomstring. Du kan lage nye lavendelskudd av stiklingene du kutter av. Ta et friskt skudd fra hovedstammen, og fjern de nederste bladene. Stikk stiklingen dypt ned i sandete jord, og sett den på et varmt og litt fuktig sted |
   • Et gammelt kjerringråd sier at hekker må beskjæres innen jonsok. Du kan likevel vente, så lenge du ikke beskjærer dem senere enn august. De nye skuddene som skyter frem etter beskjæringen, trenger tid til å herdes før frosten kommer.
   • De første nypotetene kan høstes. Mange venter til potetene blomstrer med å høste dem, men ikke alle poteter blomstrer, så ta en rask titt. Potetene kan være klare for middagsbordet før du tror. Når toppene begynner å visne, kutter du dem av, slik at de ikke sprer sykdommer. Det beste er å høste potetene innen fjorten dager etter at toppene har visnet.
   • Vann jordbærplantene godt etter at du har plukket dem. Bytt ut de gamle plantene annethvert eller hvert tredje år. Bruk gjerne utløpere fra de eksisterende plantene. Husk at kronen på roten må være under jorden. Hvis du planter den for dypt, råtner den fort - for høyt og den visner.
   • Den hvite kålsommerfuglen har nå kommet på vingene. Klem eggene til sommerfuglen mellom neglene.
   • Det er fremdeles tid til å så erter, salat, reddik, kinakål og spinat.
   • La sunne blad være på tomatplantene, men fortsett å plukke av de som har visnet. Knips av toppen når det er fire–fem gode klaser og det er lite sannsynlig at de andre vil modnes. Du bør knipse av toppen ett–to blader over den øverste klasen.
   • Hvis du har sådd gresskar må du passe på at de ikke tar over hele hagen. Når det er overskyet kan du håndpollinere dem. Planten har både mannlige og kvinnelige blomster. Ta kronbladet til en mannlig blomst og børst dem lett over støvveien til den kvinnelige blomsten. (Kvinnelige blomster har en fortykning rett under blomsten som vil bli til en frukt.) I fuktig vær vil gresskar som ligger på våt jord fort råtne. Gi dem et underlag av halm eller et stykke isopor. Kanskje ikke så pent, men svært effektivt.
   • Ellers er det bare luking og høsting som skal gjøres i kjøkkenhagen. Se også etter skadedyr og sykdom.
   • Urter bør høstes før de blomstrer. Hvis de allerede blomstrer, beskjærer du dem og nye skudd vil dukke opp. Du kan fremdeles få nye planter ut av stiklingene. Teknikken er den samme som for lavendel.
   • Beskjær solbærene etter høsting. Stammer som er eldre enn tre–fire år, bør fjernes helt. De er enkle å kjenne igjen på den mørke fargen.
   • Rips har de fleste bærene på stammer som er to–fem år gamle, fjern derfor bare de eldste stammene.
   • Bringebær kan plukkes og fryses. Tips: Frys bærene først hver for seg på et brett, og deretter sammen i poser. Da fryser ikke alle sammen til en stor klump.
   • Hvis frukten på trærne er for små, kan det være en god idé å tynne den. Da får du større og bedre frukt. Du kan stoppe veksten på treet slik at det ikke blir for stort ved å kutte av toppen på myke unge skudd, i slutten av juli eller i begynnelsen av august. Kutt av alt over fire–sju blad på de nye skuddene. Hvis skuddene har delt seg i to, fjerner du det ene og kutter av det andre over det tredje bladet
   • Skadedyr og sykdom på prydbuskene er et problem nå. Det er mange insekter som vil nyte godt av vekstene vi har i hagen.  

   Vi har vel ikke hatt noen værmessig braksuksess! Men, sesongen ikke er over på lenge ennå og vi er fortsatt optimister. Alt kan snu seg..... 

   Pass nå også på å nyte hagen i disse sommerukene. Juli er en fin måned for vedlikehold, men også for å nytelse.


   God ferie!