Mai Slipp plantene fri – det er vår! ...med spirer, blomster og våryre småfugler - og best av alt - sommersesongen ligger løfterik foran oss! Kom mai du skjønne milde… eller? Hagesentrene har fristet med lekre sommerblomster helt siden april, men det betyr ikke at det har vært trygt å plante dem ut i krukker, kar eller hage. Naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går, og de fleste sommerblomstene er veldig ømtålige for frost. Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut sommerblomstene. Det kan være en god investering å vente helt til slutten av mai. Å plante i krukker og kar har blitt mer og mer populært de siste årene. En dyd av nødvendighet for de som har balkong, men også de med hage bruker krukker f.eks. på terrassen eller ved inngangspartiet. Ingen av hagens forskjellige rom er så viktige som inngangspartiet. Det er det første som møter deg, og er førsteinntrykket av hjemmet ditt. Noen krukker med sommerblomster og grønne planter gir et mykt og koselig inntrykk.Ved å velge store krukker blir det mindre jobb, og du slipper å vanne deg i hjel. I tillegg oppstår næringsmangel lettere i en liten krukke enn en stor, fordi den inneholder lite jord, og det er vanskeligere å binde næringen som tilføres jorda. Setter du mange krukker sammen vil det, i tillegg til å se pent ut, være mer praktisk når det skal vannes. Dessuten er jeg ganske sikker på at blomstene trives best sammen, akkurat som oss. Velg planter i forhold til hvor ofte du har lyst til å vanne. Noen blomster, for eksempel isbegonia, slyngpelargonia/hengepelargonia, tåler godt å tørke. Vanlig pelargonia, petunia og sølvkrans tåler også å tørke litt. Hortensia, cosmos, lobelia og andre blomster med tynt bladverk vil derimot ikke tåle å tørke noe særlig. De må vannes jevnt for ikke å dø. Et tips er å blande inn bleiefyll i jorda (vanlige ubrukte barnebleier). Bleier holder som kjent på vannet.
Som hovedregel blomstrer sommerblomster rikere der det er mye sol, men det finnes sorter som tåler skygge. Eksempler på disse er; Tvillingblomst, Flittig Lise, Tåre, Bacopa, Verbena, Knollbegonia, Betulia og Hortensia. Vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene, og velg planter som er lubne og frodige, ikke lange og slengete. Se gjerne også på røttene. Røttene skal være hvite og friske og jevnt fordelt i rotklumpen.
Bruk lecakuler, isoporbiter eller småstein i bunnen for god drenering og derav bedre oksygentilførsel. Legg kasserte nylonstrømper, fiberduk eller et gammelt håndkle over for å skille mellom lecaen og jorden. Det forhindrer at jorden tetter dreneringen.. Dersom blomsten har røtter som går rundt og rundt, bør disse brytes opp. Invester i en god jord. Den har bedre struktur og røttene vil trives bedre. Ikke fyll krukken helt opp med jord. La det være 4-5 cm klaring til pottekanten så unngår du at jorda renner over når du vanner. Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen. Vann grundig etter planting. Sommerblomster er kraftigvoksende og har en enorm vekst på kort tid. Vann og kjærlig omsorg er alene ikke nok. Gjødsel, favorittkosten til sommerblomstene, må tilføres. Det enkleste er å velge en type gjødsel som du må gi hver gang du vanner, eller en type med langtidsvirkende gjødsel som blandes i jorda når du planter i krukkene. Du får også kjøpt krukkejord med langtidsgjødsling. Og igjen - vanning er viktig. Planten opptar næringsstoffene oppløst i vann.
Utover vår, sommer og høst kan du bytte plantene i krukkene fortløpende og dyrke det som passer til hver årstid. Velger du beplantning i krukker, finnes det vintergrønne planter som trives også her. Da er det grønt under den kalde årstiden også. Hva med å plante et lite juletre? På den måten er julebelysningen ute plassert slik at man alltid ser den, og det er lett å komme til for å sette på og ta av lys. Mange stauder trives godt i krukker, for eksempel Hosta, Oktobersedum, Tusenfryd, Prydjordbær og Lavendel. Disse ser fine ut gjennom hele sesongen. Det er kun fantasien, sollyset og temperaturen som setter grenser for hvordan du kan dekorere med krukker og kar. Andre Hagesysler i Mai Ingen flere unnskyldninger - hagearbeid eller ugress! Og hvis du ikke gjør noen ting, så vet du hva som venter deg. Da sår naturen det den føler bør bli sådd.
Et lite tips: Fuglebad Fuglebad / fat støpt i rabarbrablad og betong. Du trenger: finbetong, bøtte, arbeidshansker, noe å røre og legge på betong med, vann, sand eller jord, et fint rabarbrablad og eventuelt maling. Form først en ”bakketopp” av jord eller sand slik at fatet får riktig form. Plasser så et rabarbrablad med undersiden opp på ”bakketoppen”. Bland deretter passe mengde finbetong med vann, slik at den får konsistens som tjukk grøt. Stryk et passe tykt lag betong på bladet. Prøv å ikke få for mye betong utenfor kanten på bladet. Skal det brukes som fuglebad må man passe på at det bli tett ved stilkfestet på bladet. Så er det bare å vente på at betongen skal tørke – bli hard. Så tas rabarbrabladet bort. Ta eventuelle rester bort med for eksempel en tannpirker. Skal fatet brukes som fruktfat, kan det males. Så gjenstår det bare å imponere venner, familie og småfuglene ;-) Bildet er hentet fra viivilla.se Mai er en deilig måned. Det er godt å få jord på fingrene og blomsterduft i nesen igjen. Håper du tar deg tid til å nyte våren med alt den har å by på! Vi har en lang, deilig sommer foran oss, og forhåpentligvis får vi gjennomført noen av de mange prosjektene vi har hatt god tid til å pønske ut i løpet av vinteren. Lykke til med en ny hagesesong! |