Mars

Mars var årets første måned!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 13.mars 2011.

Jeg heter Mars og kan være stri,
oppå fjellet, oppå fjellet.
Men solskinn kan det jo også bli,
oppå fjellet, oppå fjellet.
hvis jeg er heldig med vind og vær,
så ser jeg gåsunger her og der.
nedi hellet, nedi hellet.                       

(Alf Prøysen)

Mars er oppkalt etter guden Mars og var årets første måned i den første romerske kalenderen. Det var logisk å tenke at året begynte med våren, og den første måneden ble derfor gitt navn etter fruktbarhetsguden Mars. Det er tiden for dyrking av jorden. 

Lyset lokker frem de første vårtegnene. Bjørka får museører, gåsunger titter frem og på solrike steder titter de første vårblomstene frem. Lysere tider er definitivt i vente. Riktinok er mars den første vårmåneden, men mars kan også være en måned med store temperatursvingninger. Det skyldes at vi ligger på grensen av fire ulike værsystemer, som kjemper mot hverandre. Av og til vinner varmen fra sørvest, og av og til vinner kulden fra nordøst. I tillegg har vi vinden mellom de to som gir varierende temperaturer.

Stemorsblomsten gjør ikke så mye av skiftende vårtemperaturer, og den tåler ned til -5 grader. Kan du ikke vente med å få plante nye blomster i krukkene dine, er stemor et godt valg. Planten kan bli slått ut av en frostnatt, men vil snart reise seg igjen. Er det frostnetter over en lengre periode, bør de få varmet seg innimellom. Det er derfor lurt å plante i krukker som lett kan flyttes inn, for eksempel i garasjen. Stemor er en nøysom plante men den tåler ikke så godt uttørking, så husk å vanne. Planter du stemor og løkblomster sammen får du en fargerik sammenplanting, som tåler frostnetter. Stemor står i blomst fra tidlig på våren, og hvis du steller den riktig kan du ha glede av den gjennom hele sesongen. For å forlenge blomstringen er det viktig at du plukker vekk visne blomster etter hvert. Hvis du legger litt langtidsgjødsel i krukkene, kan de blomstre helt til det er på tide å plante dem ut i bedene. Etter avblomstring kan stemor klippes ned, og utpå sommeren blomstrer de igjen. Stemor stiller ikke store krav til vokseplass, men foretrekker sol til halvskygge.

Fuksia og pelargoniaer som har overvintret innendørs kan nå beskjæres og pottes om.

Når fuksia tas frem fra vinterdvalen, skal planten klippes helt ned. Etter hvert som planten vokser seg større og kraftigere, bør den stadig knipes og formes for å få en så tett og blomsterrik plante som mulig.

Pelargonia er enkel å stelle. Topp planten ved behov. Det gir tettere plante og flere blomster. Dersom du topper planten så kan du lage nye planter av avkappet, det vil si å sette stiklinger. Dersom det er tett med røtter i potten så bør du potte om. Sett plantene lyst. Vann, men la den tørke lett ut mellom hver gang. Gi gjødsel, halv dose i starten. I begynnelsen herder du planten ved å ha den ute på dagtid og inne om natta. Men ikke sett dem ut når det er kuldegrader! Vann forsiktig. Åpne vinduene på fine dager slik at plantene herdes.

Å formere opp egne planter ved å sette stiklinger er en billig måte å få ekstra planter til hagen, eller planter du kan bytte med andre. Pelargonia er relativt greit å rote. Det er mulig å ta stiklinger fra våren til utpå høsten. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til den roter seg, eller plasseres direkte i jord. Hovedregelen er da å ha bladfeste under jorden, og 2-3 over jorden. Dersom det er mange blader, er det lurt å fjerne de største. Bruk porøs jord, for eksempel såjord med ekstra sand. Det er viktig at stiklingen står beskyttet i ca 20 grader, med godt lys og gjerne høy luftfuktighet. Pelargonia som har lett for å råtne om de får plastpose over seg. La stiklingene være i fred til du ser nye skudd, da har de røtter og kan pottes om i mer næringsrik jord i separate potter.

Kampen mot mose begynner hovedsakelig i mars. Mose liker skygge og jord som ikke er for mye gjødslet. Så det vil lønne seg å gjødsle plenen. Bruk organisk gjødsel hvis du vil spare deg selv for litt plenklipping. Du bør spre det når gresset begynner å vokse, det vil si i mars eller april. Vent til april med å rake og lufte plenen, da er den er tørrere og plantene har sterkere rotfeste.

Ugresset har fått med seg at vi ”gartnere” ikke liker kjølige dager og at hageutstyret fremdeles er i vinterdvale. Når snøen forvinner vil du se at det skyter frem ugress overalt, selv om det bare er et par grader. Møter de derimot en ”gartner med våpen”, mister de all livslyst. Det er mye enklere å fjerne ugress nå, i motsetning til når det har slått skikkelig rot. Ugress setter frør og sprer seg hurtig. Bekjemp ugresset så fort snøen forsvinner, det er dessuten en fin måte å holde varmen på.

Litt mer om beskjæring (se også hagetips februar)


 • Bruk rene og skarpe beskjæringssakser.
 • Roser kan beskjæres fra slutten av mars. Høystammede roser beskjæres over podestedet. Grenene skjæres av rett ovenfor et skudd (knopp) til maks 40cm lengde. Hengeroser kan være noe lengre.  Ikke beskjær hovedgrenene til klatreroser. Sidegrener kan skjæres ned til over det femte skuddet. Hvis det er nødvendig, kan du gi gamle klatreroser nytt liv ved å skjære en av hovedgrenene helt ned til bakken
 • Gamle ligusterhekker som trenger en foryngelseskur kan beskjæres nå. Bruk en grensaks. La bare de solide hovedgrenene stå igjen. Disse bør være 50-100cm lange.
 • Skjær ned eføyranker som henger løst. Se også etter om det er noen grener som har satt seg fast i treverket eller takrennen, og fjern disse.
 • Skjær sentblomstrende klematis helt ned til bakken. Vær oppmerksom på sneglene, som er glad i de nye skuddene.
 • Lavendel og lyng kan skjæres ned ved hjelp av en hekklipper. Pass på så du ikke klipper helt ned i treverket!
 • Sentblomstrende busker og slyngplanter kan beskjæres.
 • Bare buskhortensiaen "Annabelle" og syrinhortensia kan kuttes ned til like over bakkenivå nå. De andre hortensiaene bør få stå til mai.
 • Hvis du står med en hagesaks i hånden som ikke vil slutte å klippe, hold den unna valnøttre, kastanje og bjørk. De blør kraftig hvis du beskjærer dem nå. Vent til de har fått blad eller til sent på sommeren.


Andre Hagesysler i Mars


  • Drivhuset trenger en runde med såpevask.
  • Fjern vinterbeskyttelsen fra plantene. På en overskyet dag kan vinterbeskyttelse fjernes fra roser og andre planter. Beskyttende grener og blader kan fjernes nå.
  • Fjern det siste tørre bladverket.
  • Du kan drive frem georginer, begonia og kala i skåler, fat eller potter. Da kan du glede deg over blomstene allerede tidlig i sesongen.
  og etter hvert som snøen forsvinner….
  • Hvis du vil dele stauder, kan du gjøre det nå. Planter som har vokst seg for store kan graves opp, deles og plantes på nytt. Sørg for at røttene ikke tørker ut.
  • Alt i hagen kan plantes. Så snart temperaturen ikke faller under frysepunket hver dag, kan du godt plante løvfellende og eviggrønne planter i mars. 
  • Plant aldri i svært våt eller myraktig jord. Nyplantede planter trenger litt vann når de har vært utsatt for lett nattefrost.
  • Hvis våren er mild, kan du plante sommerløker og knoller allerede i slutten av mars.
  • Ikke kast avblomstrede vårløker som hyasinter, perleblomster og narsisser. Plant dem i hagen. De blir flotte å se på neste vår.
  • Bed og roser kan gjødsles.
  • Hvis ikke sågalskapen allerede har tatt deg er det på tide å begynne nå. Se hagetips for januar. Litt trøstesåing kan være god terapi etter en lang og kald vinter!
  • Arbeid!