Februar

Hagen er vakker om vinteren!
Opprinnelig tekst av Ranja Kristensen 5.februar 2011.

Hagen er vakker om vinteren. Gå en runde og nyt synet av nakne trær som tegner seg mot himmelen, rimfrost og frøstander som står som små kunstverk i solen. En vintergrønn busk blir mer iøynefallende, og busker som er litt anonyme om sommeren står kanskje med flotte vinterbær. Vintergrønne trær og busker gjør det lunt og mer frodig i hagen. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt.

Legg også merke til at snødekket fungerer som et stort blankt lerret, du kan ”male” på. Det er nå du ser de store linjene i hagen. Hvis du planlegger hagen ute i snøen og ikke ved hjelp av penn og papir, får i tillegg anledning til å leke, base og ha det gøy. Du kan stable opp snøballer for å illustrere blomsterbed, hekker, busker og murer. Legge dem i ring for å illustrere sitte- og lekeplass eller trampe ned snøen til utegulv og oppholdsplass. Er snøen kram nok kan du klemme til en trapp. Bruk fantasien! Kanskje barna eller naboen synes det ser så moro ut at de får lyst å være med ;-)

Når du har lekt fra deg eller er sliten og kald, kan planleggingen fortsette inne. Har du en ny hage - eller ønsker å gjøre noe med stilen eller bruken av hagen du har? Ønsker du deg en frodig velværehage der du kan lade batteriene og leve rolige fridager, eller en designhage der styling er det viktigste for å få det stilig og moteriktig? Hvis du ikke har så stor plass eller har liten tid til hagearbeid, kan jo potteplantehagen være løsningen. Hva med drivhushage? Enkelte påstår at det er i drivhus ”seriøse gartnere” fødes. Skal du bruke uterommet som en forlengelse av stue og kjøkkenet, til sosiale sammenkomster? Da er det kanskje kjekt med varmeovner og utekjøkken? Skal du satse på vintage stilen eller kanskje hvitt og knallfarger?

Det er mange hensyn å ta, også når man skal velge planter. Bær, frøstander, vakker bark og dekorativ vokseform har kanskje gjort deg mer oppmerksom når det gjelder plantenes utseende om vinteren - nå som du skal planlegge nye innkjøp.

I 2011 skal vi dyrke vår egen mat, tilberede den utendørs, før vi samles ute til et hyggelig måltid i komfortable hagemøbler meldes det fra en ledende hagemesse i Köln. Hagen skal ikke lenger bare være til pryd og avslapning, men også til nytte.

Ønsker du å dyrke din egen mat? Da er det på tide å så de første grønnsakene inne, eller i drivhus (se ”hagen i januar” for såtips). Har du rabarbra i hagen, kan du grave opp en klump så fort snøen forsvinner og ta den inn i huset. Slik får du tidlig rabarbra.

Klør du fortsatt i fingrene kan du jo klargjøre en tidlig sort potet og bli en av de første som høster poteter. Vent til en solfylt dag, uten frost, i midten av februar. Legg et lag med kompost der du skal dyrke potetene. Dekk med sort plast - den fanger opp varmen og sender den tilbake til luften. I mars planter du ut de første potetene og dekker til med plast. Når du ser de første skuddene løfter du plasten slik at luft kommer til - eller setter ned bøyler under plasten og lager en tunnel. Kommer det kulde, dekker du til med isolerende materiale.

Har ikke snødekket forsvunnet eller ønsker du å dyrke poteter på terrassen/balkongen, bruker du en plantesekk. Sett den i sterkt lys, slik at plantene ikke gror vilt og blekes. Når det ikke lenger er fare for frost setter du bare hele sekken med planter over en annen sekk. Lag et hull i bunnen av den første sekken og på toppen av den andre slik at røttene til potetene når ned til sekken under. Da kan knollen fortsette å vokse under jorden. Eventuelt kan du dyrke potetene i potter.

Hvorfor ikke prøve å dyrke spirer og skudd på kjøkkenbenken. Det er noe av det mest næringsrike vi kan spise, og prosessen fra frø til grønne godsaker på matbordet er uhyre kjapp. Prøv for eksempel mungbønnespirer, erteskudd, karse eller bukkehornspirer.


Andre Hagesysler i Februar


 • I frostfrie perioder kan hekker, busker og trær beskjæres. Begynn med å fjerne kvister og grener som er brukket i løpet av vinteren og alt som er tørt og dødt. 
 • Hvis snøen ikke er for dyp til å base rundt i, kan hekken med fordel beskjæres i februar eller mars. Er hekken er veldig tykk, kan du klippe den mye på en side, og ta den andre siden neste år. 
 • Beskjær hekken litt under den høyden du ønsker. Vårblomstrende hekker og busker beskjæres etter blomstring.
 • Frukttrær er best å tynne om sommeren. Sårene gror fortere når treet vokser. På den annen side - beskjærer du nå, unngår du alt løvet.
 • Rakk du ikke å tynne ut bærbuskene i høst, kan du gjøre det nå.
 • De fleste prydbuskene trenger beskjæring. Fjern de eldste greinene helt nede ved bakken. Roser og andre frostømfintlige planter venter du med til april–mai.
 • Plomme, kirsebær, lønn og bjørk vil blø fra store sår om våren, og bør derfor beskjæres på høsten.
 • Ta inn kvister du har fjernet fra prydbusker og trær (for eksempel forsytia, eple etc.), og sett i dem iskaldt vann. La dem stå kjølig et par dager slik at de akklimatiserer seg. Deretter settes de inn i stuevarmen så lyst som mulig. Snart har du gratis blomsterfryd.


Opp av kjelleren
Tiden er inne for å hente opp pelargoniaer og tårer fra vinterlagring. Skjær alle skudd tilbake, flytt dem over til større potter og fyll opp med ny frisk jord. Vann med årets første gjødselvann, og sett dem i et lyst vindu. Pelargoniaer er glad i sol, mens tårene vil ha det lyst men uten direkte sol.  

Planter dør av heteslag
Kombinasjonen frost og sol er ødeleggende for noen planter. Dekk til for solen der det er nødvendig. Skader fra sol vises senere som brune flekker og skyldes at planten tørker ut på grunn av sollyset når det er kaldt - plantene suger ikke opp nok vann til å erstatte fordampingen.

Varme i drivhuset
Temperaturen er noe høyere inne i drivhuset enn utenfor. Nå som plantene begynner å våkne, må du passe ekstra godt på at de får litt vann.


 • Løk holder ikke så lenge i stuevarmen. Knip av blomsten når den er avblomstret, la bladene være på og vann med gjødselvann av og til. Plant den ut til våren, så kan det hende den kommer igjen neste år.
 • Finner du ikke fargen du ønsker på tulipanene – eller vil du bare ha det litt moro, prøv konditorfarge i vannet. Blomstene bør være ferske for best resultat. Hvis du deler stilken i to og putter hver del i forskjellige farger blir tulipanen tofarget. Bladene tar også farge. Det kan ta noen timer før du oppnår ønsket resultat. Prøv deg frem med andre blomster også.
 • Sjekk knoller av georginer og gladioler, og fjern alt som viser tegn til råte.
 • Når sola har smeltet snøen slik at bare isen ligger igjen på plenen, bør du strø sand på isdekket. Sola varmer opp sanden som smelter hull ned til gresset. Luft hindrer sopp og isbrann.
 • Salt er ikke bra for bed og gressplener. Pass på hvor du salter.
 • Sur og vond lukt fra plenen kommer fra gressrester under isen som råtner. Det er ingen fare - hold for nesa til isen går. Plenen kommer og det gjør våren og.
 • La plenen være i fred. Dersom den får store sølepytter kan du stikke noen hull i jorden.
 • Sjekk og reparer hageredskaper.
 • Ta en titt på espalierer, oppheng til planter, kroker etc.
 • Begynn å klargjøre sykkelen
 • Kjenn februarsolen varme i nakken